Макроелементи в организмі людини – Калій
(К) Калій
Калій дуже потрібен для сили м’язів. Цей мінерал є незамінним для клітинного метаболізму, нормального функціонування нервової та серцево-судинної системи. Калій допомагає розслабити судини: без нього вони звужуються, а кров’яний тиск підвищується.
Фізіологічна потреба для організму
2000 мг
Біологічний вплив на організм
Найважливіший компонент внутрішньоклітинної рідини. Відповідає за кислотно-лужну рівновагу в крові, бере участь у передачі нервових імпульсів. Потрібен для синтезу білка, перетворення глюкози на глікоген, підтримує нормальний рівень кров’яного тиску, бере участь у нервовій регуляції серцевих скорочень.
Продукти, які містять мікроелемент
Бобові, картопля, буряк, банан, чай, кавун, диня, виноград, ківі, абрикоси, авокадо, сухофрукти, смородина, м’ясо, морська риба
Захворювання при дефіциті Калію
М’язова дистрофія, параліч м’язів, порушення роботи міокарду, ламкість волосся, сухість шкіри, підвищення артеріального тиску, погіршення роботи наднирників, прискорене сечовипускання.
Зловживання сіллю (NaCl)
Зловживання сіллю веде до зниження калію в організмі. Що це означає? Найпростіший приклад – харчування у фастфудах, що гарантує знижений рівень калію (К).
- харчування у фастфудах
Рекомендуємо вживати менше солі, аби допомогти організму втримувати потрібний обсяг калію.