Мікроелементи в організмі людини – Хром
(Cr) Хром – мікроелемент, що знижує потяг до солодкого
Організм людини містить приблизно 5-6 мг хрому. Чи може така незначна кількість речовини впливати на роботу організму в цілому? Так, може! Цей елемент розподілений практично між всіма тканинами і клітинами.
Хром, що знаходиться в продуктах харчування, через тонку кишку всмоктується в розмірі біля 1 % від загальної маси речовини. Дефіцит заліза та надмірний рівень глюкози може призводити до погіршення засвоєння даного мікроелементу. Також, цей процес уповільнюється в період старіння.
Хром входить до складу РНК і ДНК, забезпечує процес стабільної і правильної передачі спадкової інформації клітинам організму, впливає на підтримання структурної цілісності нуклеїнових кислот.Однією з важливих його функцій є регуляція рівня цукру в крові.
Хром є важливим фактором, що забезпечує підтримку таких життєво важливих функцій організму, як:
- контроль рівня холестерину в крові;
- підвищення тонусу м’язів;
- нейтралізація токсинів і солей тяжких металів.
Фізіологічна потреба для організму 50мкг
Біологічний вплив на організм Вуглеводний обмін
Продукти, які містять мікроелемент Cr Печінка, сир, боби, горох, цільне зерно, перець чорний, дріжджі, м’ясо, яйця, морепродукти; овочі: редис, томати, капуста, кукурудза; фрукти та плодово-ягідні культури: яблука, виноград, сливи, чорниця, журавлина, обліпиха, горобина
.
Захворювання при дефіциті Cr Зміна рівня глюкози в крові:
- •симптоми, властиві цукровому діабету (спрага, надмірне сечовиділення і ін.);
- •набір ваги;
- •підвищення апетиту (особливо, щодо солодких страв);
- •невмотивована втома;
- •відчуття страху, тривоги;
- •зниження запліднюючої активності сперматозоїдів.