Мікроелементи в організмі людини – Залізо
(Fe) Залізо
Залізо життєво необхідне для організму людини. Якщо зібрати всі залізо людського тіла, його вистачить на великий цвях – 2,5 – 4,5 м! Нібито, не так вже й багато, але весь секрет (як завжди) в балансі. І недостатність, і надлишок заліза відразу ж позначиться на вашому самопочутті.
Фізіологічна потреба для організму
10 мг для чоловіків, 18 мг для жінок
Біологічний вплив на організм
Входить до складу гемоглобіну, входить до складу цитохромів, бере участь в окислювальних процесах клітини, транспортує кисень до клітин, бере участь у метаболізмі.
Продукти, які містять мікроелемент
Печінка, м’ясо, яйце, картопля, гриби білі, сир, риба, буряк, бобові, капуста, ожина, чорниця, абрикоси, персики, мигдаль, зелень петрушки, родзинки, гарбуз, помідори.
Захворювання при дефіциті Fe
Порушення еритропоезу (утворення еритроцитів), анемія, порушення росту, виснаження.
Надлишок заліза призведе до безперервних розладів травного тракту, занепаду сил, запаморочення голови.
Недостатня кількість заліза позначиться на зниженому імунітеті, а це призведе до хронічних інфекційних захворювань. Причина – незбалансована дієта. Також треба знати, що фосфати, щавлева кислота і міцний чай погіршують засвоєння заліза в організмі.
У період зростання, під час вагітності, годування грудьми, при значних крововтратах, рясних менструаціях, після операцій і травм необхідно поповнювати запаси заліза в організмі, додаючи в дієту потрібні продукти.