Про користь правильного пережовування

 

 

“Ретельно пережовуючи їжу, ми допомагаємо суспільству,” казав Остап Бендер.

Облишимо поки що суспільство, і дізнаємось, як ретельне пережовування допомагає саме вам. Стоматолог-терапевт “Студії 32”  Анна Годун розповідає про анатомію процесу жування.

Функція жування являє собою складний умовно-рефлекторний процес, що призводить до розпізнавання їжі, її твердості, консистенції, секреторної фази, механічного подрібнення.

Механічна обробка їжі має такий порядок: відкушування, подрібнення та перемелювання в ротовій порожнині. Здійснюються ці фази за допомогою наших зубів, які за будовою та призначенням різні. Відрізаємо їжу різцями – передніми зубами, при змиканні щелеп. Іклами ми відриваємо їжу. Відкушена їжа за допомогою губ та кінчика язика переміщується на жувальну поверхню кутніх великих зубів нижньої щелепи. Жування, як правило, відбувається на одній із сторін (праворуч чи ліворуч) почергово.

Наступним етапом є створення харчової грудки. Одночасно з подрібненням їжі відбувається змочування її слиною. Муцин сприяє утворенню харчової грудки, що легко проковтнути. Відбувається ніби сортування часток їжі: менші частки збираються в харчову грудку, великі надходять на жувальну поверхню зубів для додаткової механічної обробки, а нехарчові частки виштовхуються язиком з порожнини рота.

Саме в роті створюються умови правильного перетравлювання їжі протягом всього шлунково-кишкового тракту. Тому так важливо зберегти здоровими зуби та всі інші органи ротової порожнини. Якщо ви не знаєте, що саме робити, проконсультуйтеся з експертом.

 

При досить ретельному пережовуванні їжі відбуваються важливі для людського організму процеси:

  • подрібнена їжа відразу піддається дії травних соків
  • зміцнюються ясна
  • відбувається потужне рефлекторне збудження діяльності шлунка, підшлункової залози та печінки, що сприяє кращому перетравлюванню їжі
  • збільшується кількість слини і травних соків в шлунку, що в подальшому відбивається на кращому перетравлюванні їжі та її якісному засвоєнні
  • завдяки рясному виділенню слини нейтралізується дія кислот і зуби не піддаються впливу кислоти, а також відновлюється кислотно-лужний баланс організму
  • вчені вважають, що при ретельному пережовуванні краще відчувається смак простих продуктів і менше хочеться солодкого та солоного;
  • ретельне пережовування сирих фруктів та овочів забезпечує більш повне вилучення з клітковини ферментів, вітамінів, мінеральних солей
  • зменшується ймовірність утворення бродильних процесів від непетравленної їжі та шлаків
  • органи травлення отримують можливість не тільки працювати без перенапруження але і більше відпочивати
  • при нормальному жуванні, в загальному, знижується навантаження на серце
закрити

Тому, якщо у вас недостатньо часу, щоб поїсти нормально, краще не їсти зовсім, або з’їсти ту малу частину їжі, яку можна ретельно пережувати.

Тому так важливо зберігати ті зуби, що є. А відсутні зуби вкрай необхідно терміново відновлювати –  сучасні стоматологічні технології це дозволяють.

Анна Годун, стоматолог-терапевт Медичного Центру “Студія 32

Догори

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Більше корисної інформації

Статті фахівців стоматології та всі новини МЦ "Студії 32"

Завантаження …